program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

SMB JAZZ & FUNK QUARTET

Konsthallen
21 januari  2007

Positiv jazz med Johan Ericssons kvintett

text: Sven Ljungberg (AN)

Inledningen på Arvika Jazz & Blues Clubs vårprogram kunde inte varit bättre vald. Pianisten Johan Ericsson framträdde i söndags med sin grupp SMB Jazz & Funk Quintet. Konsthallen var fullsatt och publiken med all rätt entusiastisk. Johan stod som kompositör till i stort sett hela repertoaren, dessutom som förtjänstfull textförfattare till ett par alster. Med sig hade han fyra mycket begåvade unga musiker i Lisa-Lotta Carlsson sång, Alfred Broström tenor och altsax, Mazdak Khosravi elbas och Isac Cronholm trummor.
Gemensamt för bandet är att samtliga någon period varit elever på Ingesund.

Lisa-Lotta har tidigare hörts som gäst hos Arvika Jazz & Blues och Mazdak är ju välkänd som kapellmästare för Mazdakombo, sedan flera år tillbaka husband på Olssons Brygga. Alfred Broström hade en varm ton och ett flertal solon som gav mersmak. Speciellt på tenorsaxen svängde det bra. Mest imponerande var dock hans lyhörda samspel med Lisa-Lottas sång.

Isac Cronholms trumspel var riktigt vasst! Här har Johan hittat en trummis som stöttar och driver, men som inte drar sig för att "säga emot" om tillfälle bjuds.

Johans komponerande är imponerande. Tätt och suggestivt varvas med lätt och luftigt. Funk blandas med ballader. Någon takt folkton kan glida förbi, men på ett fullkomligt naturligt sätt.

Johans pianospel var påtagligt inspirerat. Skirt och följsamt i en förtjusande duoversion av Hjalmar Gullbergs "Kyssande Vind" tillsammans med Lisa-Lotta, men också med "bra klös" som till exempel i funkiga avslutningslåten "Choke". Den positiva atmosfären på scenen bidrog också till att göra konserten till ett mycket lyckat evenemang.


Högkvalitativ ung jazz i Arvika

text : Olle Hernegren
(VF)
www.vf.se
Skriptus hemsida

Arvika Jazz & Blues Club fick en smakstart på säsongen när det unga bandet SMB Jazz & Funk Quartet gästade premiären.
Gruppen hör hemma i Göteborg, men samtliga medlemmar har ett förflutet på Ingesund, och kapellmästaren och pianisten Johan Ericsson är dessutom uppväxt i Gunnarskog. Johan är, förutom att vara en säker och kreativ pianist, dessutom kompositör, musikalisk idéspruta och pappa till samtliga kompositioner utom en - Lisa-Lotta Carlssons First try.
Bandet frontas av Lisa-Lotta Carlsson på sång och Alfred Broström på alt- och tenorsax. De två får till ett uttrycksfullt och effektivt samarbete som är lyhört och tight. Dialogerna dem emellan är många, och Lisa dubblerar ofta Alfreds saxstämma med en ton och en lätthet i ansatsen som för tankarna till Flora Purim och hennes tid med Chick Corea. Så sker till exempel i Don´t let go, en av Ericssons kompositioner.
Den stötiga funkrytmen är aldrig långt borta, inte minst tack vare ett solitt arbete i kompsektionen med Isac Cronholm på trummor och Mazdak Khousravi på elbas.
Avskalat blir det när pianisten Ericsson och vokalisten Carlsson i duo moget och känsligt tolkar en av den svenska lyrikens standards, Hjalmar Gullbergs Kyssande vind, medan tungt funksväng präglar Spöken i ryggen.
Det är som vanligt roligt att kunna konstatera att ung svensk jazz finns med i klubbarnas program, att den är så bra och att publiken kommer.


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.