program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

EGBA

Ingesunds Musikhögskola
9 april - 08

text : Sven Ljungberg
(AN)


Grymt groove med EGBA


Fusionbandet EGBA såg dagens ljus i det tidiga sjuttiotalet inspirerade av bland andra Miles Davis och Chick Coreas elektriska grupper. EGBA, som för övrigt skall uttydas Electronic Groove and Beat Academy, var en av de första företrädarna i Sverige för det man då kallade för "jazzrock", en term som raskt övergick till "fusion" alltså en sorts sammansmältning av jazzens harmonik och rockens energi.

Som ung jazz och rockintresserad stockholmare gav EGBAs första spelningar på legendariska Bullerbyn mig musikaliska minnen att bära med genom livet. Onsdagens konsert på Ingesund var alltså ett mycket kärt återhörande. Flera av låtarna kom från bandets andra LP "Jungle Jam" från 1976, bland andra "Hollywood Magic", Bjarne Roupés "Apkalops" och "Bland Tomtar och Kontroller".

Kvällens höjdpunkt, bland många, var exceptionelle trummisen Åke Erikssons solo på "Bland Tomtar och Kontroller". Ett härligt, humoristiskt och artistiskt mästerverk! Likaså var slagverkaren Simon Monserrats spel bland det mest virtuosa som skådats på länge. Göran Lagerberg på elbas kompletterade kompet med groove och driv. Stefan Blomquists
klaviaturer fick mycket utrymme som togs till vara på bästa sätt. Härligast var Blomquist som "distad gitarr" på Apkalops!
I frontlinjen stod, liksom på Bullerbyn för trettiofem år sedan, Ulfarna Adåker & Andersson. Adåker på trumpet och flygelhorn och Andersson på tenorsax, sopransax och flöjt. Ett radarpar som är samspelta och svängiga som få och inte att förglömma väldigt roliga att lyssna på!

Arvika Jazz Clubs nästa arrangemang blir 24 april. Då är det dags för årets upplaga av Ungdomens Jazzkväll med elever från Kommunala Musikskolan, Solbergaskolans musikestetprogram och Ingesundsbaserade gruppen "Hoppsan Kerstin" med sångerskan Kerstin Ekling i spetsen.
----------------------------------------------------------------------------------------

 


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.