program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

FREDAR
Konsthallen
8 mars - 08

text : Sven Ljungberg
(AN)

Massiv och minimalistisk jazz med Fredar

Unga Göteborgsgruppen Fredar spelade i Arvika i söndags. Konserten var en del i den så kallade "Pulsslagsturné"- en turné som stöttas av Svenska
Jazzriksförbundet - som Fredar är ute på under vintern.
Fredar spelar musik skriven och arrangerad av pianisten Daniel Fredar. Allt man spelar är originalmusik alltså musik skriven direkt för gruppen. Förutom pianisten Daniel Fredar spelade Henrik Gad altsaxofon, Thomas Markusson kontrabas och Jon-Erik Björänge trummor. Genren beskrev Daniel som "ECM på Göteborgska"! ECM är ett tyskt, definitivt kultförklarat, skivbolag som under ledning av oerhört excentriske grundaren och producenten Manfred Eichner skapat ett mycket speciellt sound. Vackert, men samtidigt sparsmakat och lite ödsligt. Det är sällan ett skivbolag så ger upphov till en genrebeteckning men just i ECM´s fall finns fog för påståendet.

Inledande "The Knife", med drag av Jim Peppers "Witchi-Tai-To", präglades till att börja med mest av Konsthallens knepiga akustik. Som musiker är det inte bara en fråga om att bemästra sitt instrument utan även olika akustiska miljöer måste betvingas. När alla i bandet tog ett litet steg tillbaka hittade luften in i soundet och tonernas elaka studsande mellan väggarna upphörde.
Gruppens uttryck pendlar mellan det massiva och det minimalistiska, mellan snärtigaste attack och lyriskt skir Gullinestetik. I en låt på trio kan Fredars och Markussons samspel inte kallas annat än ömsint!

Kompet med Markusson och Björänge är kreativt och öppet för infall med Markusson som den mer extroverte av de två. Altsaxofonisten Gads ton påminner av och till om Jan Garbareks "desperat metalliska stämma" för att i nästa stund näst intill viska fram små söta toner.

Daniel sade vid något tillfälle under konserten att "gillar ni musiken, så har vi så klart en skiva" och självklart inhandlades en CD. Efter att lyssnat igenom plattan ett par gånger kan jag meddela att även den inspelade versionen av Fredar håller mycket hög klass!

Arvika Jazz & Blues nästa arrangemang blir med barytonsaxofonisten Gunnar Bergsten som spelar på Rackstadmuseét söndag tjugosjätte april uppbackad av Arvikamusikerna Daniel Nolgård piano, Martin Hultén gitarr, Robert Henriksson kontrabas och Antti Ojala trummor.


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.