program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Band från Fridhems folkhögskola

Olssons Magasin
9maj2007

Jazz från Fridhem

text : Sven Ljungberg
(AN)

Arvika jazz & blues vårprogram avslutades i onsdags med en spelning av Fridhems Folkhögskolas jazzlinje, med Arvikabördiga musikerna Henrik Olsson och Marie Nilsson i spetsen. Fridhems Folkhögskola anses allmänt höra till de mest framgångsrika när det gäller att ge unga musiker en bra jazzbakgrund och efter aftonens konsert kan man inte annat än låta sig imponeras.

Konserten var uppbyggd i tre delar. I första avdelningen spelades musik av basisten Charles Mingus (1922-1979), en ikon som komponerat en hel räcka låtar som hör till jazzens standardrepertoar. Andra delen byggde på kompositioner av tenorsaxofonisten Mark Turner, mest känd för sitt samarbete med New York baserade gitarristen Kurt Rosenwinkel. I tredje och avlutande avdelningen kom låtarna från Tom Waits.
Henrik och Marie ingick i den första gruppen, en septett med Marie på sång och Henrik på gitarr. Ett förnämligt och drivande komp med Oskar Grönberg piano, Daniel Gustavsson bas och Emil Åstrand-Melin trummor gav blåsarna Emma Svensson tenorsax och Jesper Ankerfeldt altsax en stabil grund för solistiska utflykter.

Att Jazz Clubs stipendiaterna Henrik och Marie utvecklats ytterligare under Fridhemsvistelsen gick inte att ta miste på. Marie har alltid haft en stor portion scennärvaro och hon är nu ännu säkrare. Vi fick också höra flera fint uppbyggda scatsolon från Marie. Henrik har en timing och känsla i sitt spel som är få unga musiker förunnade.

Den andra konstellationen kändes lite mer anonym, men i gengäld var den tredje avdelningen desto mer spännande. En kvintett, med duktiga sångerskan Evelina Hägglund i spetsen spelade Waits i personliga arrangemang. Extra plus till intressante gitarristen Anton Torell och drivne basisten Linus Fredin.

Allt som oftast när unga musiker spelar gläds man över genrekännedom, musikantskap och mognad. Årets turneupplaga från Fridhem utgjorde inget undantag. En säker plantskola för kommande jazzgenerationer!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.