program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

H3FK
RITZ
8 november - 09

text : Sven Ljungberg
(AN)

Jazz och arabisk folkmusik i skön förening

Bandnamnet H3FK låter mest som en variant på "den nya influensan" men för att travestera Alice Babs var det snarare "en kär jazzbacills" återkomst till Arvika!

Sedan förra spelningen i Arvika 2007 har H3FK till viss del bytt skepnad. Några nya medlemmar har tillkommit medan gamla har lämnat. Det speciella svänget i gränslandet mellan folkmusik med arabiska förtecken och jazz som gjorde Örjan Hultén Trio/Fakir Karlsson till förra Jözze Jassens mäktigaste upplevelse kändes i söndags hur som helst om möjligt ännu starkare under söndagens konsert.

Kvällen inleddes med Carl Martins Orkester, en kvartett från Geijerskolans jazzlinje som spelade några standardlåtar. Trivsamt och vårdat och med lite mer pondus kommer det att bli riktigt bra. Speciellt Coltranes avslutande Mr. P.C. svängde fint.

Låtarna som H3FK spelar ter sig traditionella men titlar som "Allt väl på Tallbacken, Västgöten och Sundsvall" skvallrar om att det är nyskrivet material. Oudspelaren Mats Karlsson och basisten Filip Augustsson står för de flesta kompositionerna. Förutom Karlsson och Augustsson spelar Fredrik Ljungqvist klarinett och tenorsaxofon, Fredrik Rundqvist trummor, Ola Bothzén slagverk och Jonas Östholm piano och dragspel. Jonas Östholm hördes för övrigt senast i Arvika tillsammans med Rigmor Gustafsson i våras.

Mycket av svänget kommer från det massiva trycket i kompet. Rent ut sagt elegant spelande trummisen Rundqvist och slagverkare Bothzén har ett groove som puttrar, sprakar och pyser medan basisten Augustson ofta lägger oktaver till melodislingorna. Fredrik Ljungqvist är en av de hetaste saxofonisterna i Sverige för närvarande men att han var en sådan klarinettvirtuos var jag inte medveten om. Klagan och glädje i en vild dans! Mats Karlsson spel på den arabiska lutan oud kändes helt utan begränsningar. En oud är dock notoriskt svårförstärkt på grund av det relativt svaga och nasala ljudet så tyvärr försvann den av och till i ljudbilden.
Skall man relatera till någon annan svensk grupp så känns Oddjob närliggande. Alltså inte till stil men till den kollektiva satsningen på "sväng". Tänk "Oddjob i burnus" så blir känslan rätt!

Flera av låtarna var hämtade från kritikerrosade plattan "Nubiska Nätter" som släpptes 2008. En ny platta är på gång men när den skall komma ut fick vi inte veta. Helt klart står den i alla fall högt upp på min önskelista!

Nästa arrangemang i Arvika Jazz & Blues Clubs regi blir serien med adventskonserter på Konsthallen. Första advent blir det hårdsvängande blues med sångerskan och gitarristen Lotta Delebrant och Brättne Blues Band.


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.