program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Arvika Jazz & Blues firar jazzens år 2007

Rackstadmuseet
11 februari

text: Sven Ljungberg (AN)

Svenska jazzriksförbundet har utropat 2007 till jazzens år och på Rackstadmuseet firade Arvika jazz & blues i söndags kväll med ett uppbåd av det bästa i jazzväg från Jösse Härad!
Först ut var Lallens Orkester, med kapellmästare Alexander "Lallen" Hultén piano, Petter Lindahl valthorn, Anders Lindahl trombon, Joel Persson bas och Hannes Liljedahl trummor. Bandet var minst lika imponerande som vid debuten för ett par månader sedan och speciellt Polarprisaktuelle Sonny Rollins standard "Doxy" svängde bra!

Som andra punkt på agendan stod Four Men Only, en konstellation som kvällens nestor och oomtvistlige centralfigur Jörgen Zetterquist presenterade med orden "vi har haft Django Reinhards orkestrar som förebild för bandet, men eftersom jag inte är så bra på fiol så blir det kornett". Django var ju som bekant gitarrist, men delade solistrollen med violinisten Stéphane Grapelli i Quintett du Hot club de France. Flyhänta gitarrister var Martin Hultén och Christer Andersson. Basade gjorde Fredrik Kaudern. Barbro Olsson hoppade in som förtjänstfull vokalissa i två nummer. Avslutande Ellington / Fitzgerald klassikern It don´t mean a thing (if it ain´t got that swing) sammanfattade bandet väl. Svängigt till tusen.

Tredje band ut var Mitt Hjärtas Fågel som bjöd på "jazz, visor och lite blues". Lotta Delebrant sång och gitarr, Rolf Marling piano och dragspel, Fredrik Kaudern bas och Lennart Olsson djembe och bouzouki. Precis som underrubriken anger har MHF en charmig, finstämd repertoar. Bo Kaspers Orkester är flitigt anlitad som låteverentör, men vi fick också några fina låtar från Cornelis och Sting. Lotta Delebrant är en absolut favoritartist i det värmländska musiklivet. Hon framträder alltid svängigt och chosefritt och gjorde så även denna kväll!

Konserten avslutades med Jörgen Zetterquist med vänner. Vännerna för kvällen var Lollo Berndalen piano och sång, Christer Andersson gitarr och banjo, Robert Henriksson bas och Lars-Uno Ericson trummor. Swing & sweet av finaste märke med Jörgen i högform. En stor och entusiastisk publik gav Jörgen och hans kumpaner stormande ovationer.

Avslutningsvis passade Arvika Jazz & Blues ordförande Magnus Hyltefors på att göra reklam för trumpetaren Jan Allans konsert på Rackstadmuseet åttonde mars, en av Sveriges stora namn inom den mer lyriska trumpetavdelningen.


Inga större överraskningar när Arvika Jazz satsade lokalt

text : Olle Hernegren
(VF)
www.vf.se
Skriptus hemsida

Ingen idé att gå över ån efter vatten var tanken bakom den kavalkad av lokala jazzmusikanter som fick bli ett led i Arvika Jazz & Blues Clubs firande av jazzåret 2007. Det blev en trevlig jazzkväll på Rackstadmuséet, utan större överraskningar men med varierad och svängig musik.

Unga bandet Lallens Pop och Sportorkester inledde med fem killar i nedre tonåren som har Kommunala Musikskolan som gemensam nämnare. Med både horn och trombon i sättningen spelar man eget och andras material i arrangemang av Robert Henriksson. Svängigt och tajt spel av framtidslöften i den yngre klassen.
Desto mer rutin finns det i kretsarna kring nestorn Jörgen Zetterquist. En av konstellationerna är Four Men Only, där kornettisten Zetterquist har sällskap av gitarristerna Martin Hultén och Christer Andersson samt basisten Fredrik Kaudern. Swing står förstås på programmet, i denna sättning med en tydlig touch av 1930-talets gypsy swing. De två gitarrerna driver på varandra i de snabba och intrikata låtarna i Django Reinhardts anda. Som swingvokalist dyker Barbro Olsson upp i bland annat On the sunny side of the street.

Mitt Hjärtas Fågel är namnet på en grupp som har visor med jazztouch på programmet. Vokalisten Lotta Delebrants röst bär uttrycksfullt fram de tänkvärda texterna i sånger av Sting, Bo Kaspers och Cornelis. Hon backas kraftfullt men känsligt upp av pianisten och dragspelaren Rolf Marling, gitarristen och slagverkaren Lennart Olsson och Fredrik Kaudern på bas.

KONSERTEN AVSLUTAS av Jörgen Zetterquist och hans vänner. Den välbekanta kvintetten spelar swing och sweet med den värme, känsla och tillbakalutade attityd som gjort gruppen till Arvikas musikaliska varumärke.


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.