program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Årets jazzfestival- den
största hittills

text: Veronica Nordenberg Olsson   
Arvika Nyheter   

Årets JözzeJass blev en publiksuccé med cirka 1100 besökare plus ett hundratal artister och funktionärer. Därmed blev årets Jözzejass den största hittills.
Jözzejassen är mycket mer än ett festival område. På lördagen snirklade sig jazziga toner ut på stadens gator när det spelades jazz på Caféerna. Utanför Nordells blev det nästan trafikstockning när Yesterday spelade  på uteserveringen. De  som inte fick plats på serveringen stod därför utanför och lyssnade och ville man kunde man sitta på en parkbänk på torget och njuta av tonerna.

Programmet i hamnen började klockan tolv med Svante Grundbergs filmvisning .Det var många som var intresserade av film ,hela tiden droppade det in nya som ville få en glimt av de gamla jump-jazz-ryth-sving-blues-rattle-filmerna. 

I ett av magasinen var det dessutom en utställning kopplad till  Jözzejassen .Utställningen pågår även denna vecka och utställare är Paul Ermite, Kristina Floding, Berit Harling, Eva Miri, Carin Söderlind och Rune ”Olsson”Österdahl. Oljemålningar  varvas med grafik , akvareller och installationer.

Lunchgästerna på Olssonsbrygga fick en härlig lunch konsert när J .Eriksson trio spelade. Även där var  det långt fler än matgästerna som ville lyssna på en bra konsert.

Fredagen i hamnen blev en mycket lyckad och området blev fullsatt .Tack vare bra väder kunde många få se Nisse Landgren, som spelade på piren. Tältsidorna  öppnades och tillät mer publik utanför , samtidigt som man släppte in välbehövligt syre i det fullsatta tältet.

- Det är varmt på jobbet idag, skrattade Nisse Landgren, efter första låten, men fortsatte sedan spela med samma intensitet och känsla .

Även lördagen blev en publik succé .När Svante Thuresson uppträdde  var det utsålt, berättar festivalansvarige Bengt Ericson. Efter den konserten var det många som gick hem och då kunde vi släppa ytterligare biljetter till Knock- Out Gregs  konsert. De avslutade lördagskvällen med en höjdarspelning.

-       Alla band var ju uppskattade, men det är ju så olika genrer, säjer Bengt Ericson.

-       Jag tror att Hot Club De Suede och Jump 4 Joy var väldig uppskattade.

Själv avslutade Bengt Ericson  Jözzejassen på söndagen genom att göra en spelning med det egna bandet Brättne Blues Band & Bluesec.


Fullknökat på JözzeJassen

text: Åke Jansson
Säffletidningen

Arvika är festivalernas stad. Först Arvika festivalen och nu i helgen JözzeJassen .

Fullknökat till sista plats i tält och Olssons magasin.

Platsen intill Olssons brygga är idealisk festivalplats ,där inga ingredienser saknas. Där finns gott om utrymme, serveringar, utställningar, gott om strövområden och två scener. Vi jazzfrälsta har alltid saknat Årjängsjazzen med musik i båtmagasinet, men magasinet vid Olssons brygga påminner skarpt om denna plats och ger den där äkta känslan av äkthet.

Minnesvärt

Att försöka sig på att omnämna allt från denna minnesvärda festival vore en omöjlighet. I all synnerlighet som festivalens tre dagar omfattade ett 20-tal band och minst 100 musiker. Man kan bara konstatera att Arvika har en rik återväxt bland unga jazzmusiker och att arrangörerna fixat en mix som tillfredställde alla smakriktningar inom jazzen. Tre dagars jazz satte sin prägel på Arvika. Det spelades jazz på de flesta ställen i stan innan det drog igång på festivalplatsen. Fredagens dragplåster var bland annat trombonisten med värmländska rötter ,Nisse Landgren. 

Trångt och svettigt

Lördagens stora begivenhet var naturligtvis Svante Thuresson med Daniel Nolgårds trio. Då var det svettigt och trångt i Jazztältet. Thuresson rev av jazzklassiker i känd stil skickligt uppbackad av trion.

En riktigt  överraskning var Hot Club de Suede. Tre flinka musiker som rev av hot jazz i Django Reinhards anda. En så skicklig gitarrist som Andreas Öberg får man leta efter.    

Frågan är dock om inte den verkliga och genuina jazzpubliken drog sig in till Olssons magasin .Jörgen Zetterquist har sin stora publik och bandet gjorde  ingen besviken. Vilken spelglädje. Man fick ta till otillåten speltid för att tillfredsställa publiken ,som inte slutade klappa i händer och stampa i golvet innan extranumret kom. Jörgen ,tillsammans med unge Erik Berndalen, rev av kornettduetter så svetten lackade och Lollo Berndalen styrde upp det hela ,inte minst med sånginslag.

Vilken Spelglädje

Den stora överraskningen var dock stockholmsbandet  Swingsters för dem som gillar gammeljazz. Vilken show och vilken spelglädje .Bandet var originellt på alla vis. Spelade omväxlande skickligt varvat med slarviga utvikningar ,men det spelade ingen roll- publiken tjöt av förtjusning . Ibland lät bandet som storband, ibland ett litet New Orleansband. Musiken kretsade kring den gamla jazzen, men bandet täckte också in så mycket som möjligt av den afro-kreola-amerikanska musiken. Det gjorde man förnämligt. Swingsters uppstod på 1970-talet men då under namnet Sumpen Swingsters. 

JözzeJassen har rötter i 1980-talet och årets upplaga var den 13: i ordningen Efter helgens succé, både musikaliskt och publikt, blir det naturligtvis efterföljare .Mysigt, trevligt och trångt på kajkanter och i spellokaler .Kan man mer begära under dessa vackra  sommarkvällar.

uppä


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.