program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Jojje Wadenius Trio
9 maj 2004

Musik som värmer

text : Christopher Björk
(AN)

Den levande legenden Jojje Wadenius hade nyligen en spelning i folkparken riktad främst till barn. Något som inte helt lyckades. När det var dags att börja kunde Jojje blicka ut över en publik med nästan enbart "vuxna" barn.

Jojje Wadenius är känd som en av Sveriges bästa gitarrister och är även kallad Sveriges första musikexport. Mest känd är han nog för sina turnéer med amerikanska Blood Sweat and tears och Aretha Franklin. Han har även spelat med så kända artister som James Brown, Diana Ross och Roberta Flack, synnerligen en imponerande meritlista! Bredden inger också respekt; från sin kritikerrosade geniala barnplatta "Goda´ Goda´" och signaturmelodin till Kalles Klätterträd från 1975, till låten "Sverige" på Kents hyllade skiva och förortsrapparna Latin Kings cover.

Varför det blev barnmusik var en ren slump berättar Jojje. Sveriges Radio ringde för länge sedan och bad honom spela in några av Barbro Lindgrens sånger.

Konserten blev som väntat: barnvänlig trallmusik för de "små" barnen varvat med imponerande jamsessions för de "äldre" barnen. Det som kännetecknar en riktigt bra gitarrist är de små och "lätta" rörelserna och den egenskapen innehar Jojje definitivt. Att han dessutom verka lika intensiv och engagerad för ett hundratal barn i en källarlokal som för 75 000 människor (spelning med Simon & Garfunkel) är också beundransvärt.

Tillsammans med Jonas Holgersson på trummor och Fredrik Jonsson på bas lyckades de charma alla i publiken. Med klassiker som "Jag är det fulaste som finns", "Eld och vatten" och "Jag är en jubelidiot" verkade ingen missnöjd. Även publiken fick ibland vara med som till exempel grodkör.

Vad är det bästa med att sjunga inför barn? - Det bästa är att jag hoppas väcka ett musikintresse hos dem. Och det är det som får mig att fortsätta med barnmusiken, berättar Jojje.

I framtiden så åker han tillbaka till staterna för att fortsätta imponera på jänkarna med sitt gitarrspel. Kanske det bästa vi har för tillfället. Vi instämmer i Janne Schaffers omdöme om Jojje: "Sveriges bästa gitarisst"!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.