program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Jörgen Zetterquist med vänner
9 december 2001

Advents jazzkonserter en uppskattad tradition

text : Jan Grundel
(AN)

Goda traditioner skall man vårda och en god sådan är absolut Arvika Jazz Clubs och Arvika konsthalls adventskonserter.

Det var en påtagligt nöjd Matts Bärjed som hälsade välkommen. Konsthallen var mer än fullsatt, vilket i och för sig inte är så konstigt när Jörgen Zetterquist med vänner bjuder på fin jazz. Då kommer publiken! Programmet bestod av en ”nyare” avdelning med låtar som inte spelats så ofta, även om det rörde sig om låtar från den goda jazztiden 30-, 40-talet. Avslutningsvis var det idel kända och omtyckta låtar, som gänget brukar ha med på sina adventskonserter. Gänget ja, naturligtvis Jörgen, far och son Berndalen, Christer, Robert och Larsa, allesammans goda företrädare för jazzen.

Kornettsolo. Skall jag välja några låtar ur avdelning ett så måste det bli ”South” en alltför sällan spelad låt. Erik Berndalen svarade för ett mycket bra kornettsolo, väl underbyggt och framfört, i alla fall jag tänkte att här fick Jörgen nånting att bita i. Men lugn, mäster Jörgen gav svar på tal med ett underbart fint solo. I en av Ludde Armstrongs paradlåtar, ”Melancholy Blues”, var det ett mycket bra samspel med Jörgen och Erik. Det som kunde ha blivit en klassisk ”duell” mellan de båda blev i stället samspel och det fungerade mycket bra. Men för mig blev favoritlåten ”Rose of Washington Square” från kanske 1919, 1920. En härlig Music Hallmelodi där Erik tog introt  så att man riktigt såg när primadonnan sjöng första sången. Sedan blev det ett sjuherrans svingande med bandet där Robert hade ett drivande solo på sin kontrabas. Well done, mr Henriksson.

Goda sångare. Fader Lollo och förhoppningsfulle sonen Erik hade några fina sångnummer tillsammans. Bl a  ”Just a little while to stay here” där Barbro Olsson tillsammans med Berndalenligan svarade för bra vokalinslag. Fin låt med religiösa undertoner. Avslutningen blev den sedvanliga Mel Tormés ”I’ll be home for Christmas” med unison sång av de tre solisterna Jörgen, Lollo och Erik. Ett nytt arr på Mels succélåt som gick hem hos publiken. Avslutningslåten var given, ”I’m dreaming of a White Christmas” med skön sång av Lollo. Hur var det Topsy Lindblom brukade skriva i sina annonser för Nalen? Jo, Festligt, Folkligt, Fullspikat. Och det stämde väl in på konsertlokalen Arvika konsthall. Alla nöjda, både publik och herrar musikanter och nu dröjer det ett helt år innan adventskonserten med Jörgen och hans vänner. Brrr, det är alldeles för länge!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.