program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Anders Jormin & Severi Pyysalo

Ingesunds Musikhögskola
3 feb. - 08

text : Sven Ljungberg
(AN)

Telepatiskt samspel i duoformat

Inom Music Spectra kursen får deltagarna träffa musikerna innan konserten för att få reda på mer om deras sätt att se på musik och skapande. Jormin och Pyysalo var rörande eniga om att den musikaliska nyfikenheten är en stor drivkraft och att improvisation kräver att man lägger en ram att låta musiken tänja på och stundtals även gå utanför.
Fascinerande var också att höra hur Pyysalo som sextonåring blev engagerad för ett sex veckors gästspel i New York efter att Sara Vaughan hört honom på jazzfestivalen i Pori!

Vårens Music Spectra serie på Ingesund fick bästa tänkbara start. Kontrabasisten Anders Jormin och vibrafonisten Severi Pyysalo bjöd på en närmast magisk konsert. Programmet bestod till ungefär hälften av låtar från den utomordentliga plattan Aviaja från 2005. Merparten av låtarna var originalkompositioner, men en cubansk "standard" spelade man. El Mayor av Silvio Rodriguez, som av Jormin benämndes "Cubas Evert Taube".
Genom hela konserten fascinerades jag av den otroliga lyhördheten i samspelet, en sorts telepatisk överföring av musikaliska idéer. Att bägge musikerna mest verkar "le åt sina instruments tekniska svårigheter" och därmed helt och fullt kan fokusera på uttrycket är en gåva att få uppleva. Det känns nästintill förmätet att plocka fram något russin ur en så välsmakande kaka men Ariel Ramirez ödesmättade stycke "Alfonsina y el mar" tillägnat poeten Alfonsina Storni, sedan hon tagit livet av sig genom att vandra ut i havet, kändes oerhört gripande.

Nästa konsert i Music Spectra serien ligger så nära i tiden som 18 februari, då Arvika på nytt får besök av sångerskan Karolina Vucidolac och Nosso Trio. Det blir brasiliansk musik av bästa märke. Vid förra konserten 2006 avslutades konserten med att "den fulltaliga publiken gav musikerna välförtjänta stående ovationer". Det blir helt säkert lika bra den här gången också!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.