program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Just Friends
Konsthallen
27 april 2003

Vänner med guldkorn

text : Pelle Broberg
(AN)

"Just Friends" brukar vara namnet på de grupper karlstadbasisten Johnny Olsson sätter samman för värmlandsturnéer.
Så även i detta fall där vännerna utgörs av Johnny, tenorsaxofonisten Sven Olof "SOP" Pettersson, barytonsaxofonisten Boo Egebjer, pianisten Tore Linusson och trumslagaren Henrik Gillgren. Denna grupp bjöd den (tyvärr) fåtaliga publiken på en fin konsert med många guldkorn i Konsthallen i söndags.

Det tyngst vägande (riktig klimp) var SOP´s tolkning av "The Peacocks", här framförd som duo med piano, SOP framstår som en enastående tillgång i svensk jazz: han är en stilist, han får virtuosa passager att bli glasklara, hans formuleringskonst innehåller såväl värme som humor och rytmisk spänning. Mästerligt!

Boo Egebjer, Värmlands nye barytonsaxofonist, kom särskilt till sin rätt i Johnny Olssons vackra ballad "I always was a stranger here", med långa melodiska linjer över en krävande harmonisk bakgrund. Boo bidrog också med en egen komposition, "Sång till Zoot" som inspirerade såväl musiker som publik.

Det är en glädje att hälsa Tore Linusson välkommen tillbaka till offentligt jazzmusicerande! Tore var ju mycket aktiv under 60- och 70-talen, men har därefter inte hörts så mycket. Han spelar dock bättre än någonsin, och bidrog även med en egen (klurig) låt: "Monk Stream", där avståndet till inspirationskällan, Thelonius Monk inte var stort!

Johnny Olsson, bas och Henrik Gillgren, trummor , den förste pålitlig veteran i Värmlands jazzliv, den andre ganska färsk, gjorde ett bra jobb tillsammans, och bidrog med fina solon i Lasse Sjöstens "Gasoline my beloved". I Lars Fernlöfs "Päronet i Montecello" tände det ordentligt för hela gruppen, och både Boo och Tore gjorde sitt kvällsbästa i den låten.

Johnny och Boo bjöd på upplysande och underhållande "mellansnack" vilket uppskattades både av publiken och denne anmälare. Tack!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.