program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Kapell Z
Olssons Magasin
12 november  2004


Unga jazzprofiler med framtid

 

text : Pelle Broberg
(AN)

Den svenska jazzen mår bra - det kunde Arvikapubliken med visshet konstatera vid besök på Olssons Magasin i fredags.

Gruppen vi lyssnade på heter Kapell Z från Göteborgs Musikhögskola, och består av sex unga afro-studenter: Olof Nilsson, piano, Edvin Edvinsson, el- och kontrabas, Martin Andersson, altsax, Brita Holmén, sång, och två välkända Arvikaprofiler: Karin Krantz, trombon och Pär-Anders Zetterberg, kapellmästare, kompositör och (inte minst) trumslagare.

Vi fick höra 12 låtar, de allra flesta från Pär-Anders penna. Han älskar udda och sammansatta taktarter vilket ställer stora krav på musikerna, och kan förorsaka vissa svårigheter att stampa takten och klappa 2-4 men det låter i alla fall naturligt och kul. Dessutom är han en mycket bra trummis med trevligt mellansnack.

Det var verkligen roligt att höra Karin Krantz! Att hon är begåvad, det visste vi sen gammalt, men hon har utvecklats: vacker, kraftfull trombonton, rytmisk säkerhet och fina solon. Karin är att räkna med i framtiden!

Hennes blåsarkollega, altsdaxofonisten Martin är lite vagare i konturerna och visade ibland tecken på osäkerhet - men det kompenserade han med vackert spel i Olof Nilssons komposition "Energi". Olof är en energisk och kraftfull pianist som står för dramatiska introduktioner och fina solon.

Edvin med baserna är en kraftkällan att ösa ur för medmusikanterna, teknisk kompetent och bra solist, vilket han med kontrabasen eftertryckligt visade i balladen "Celeste".

Sist - men inte minst - lite om sångerskan Brita Holmén: Hurudvida hon är "Rättviks vackaste stämma" undandrar sig mitt bedömande, men hon har en vacker röst! I "saknad" glänste hon, liksom i ovan nämnda "Celeste" och i extranumret var det swingfest! Hon ska dock jobba lite mer med sin scat-sång - tänk på harmonikan.

Återigen en fin kväll på Olssons Magasin


Begåvning och vilja på alla händer

Text: Johnny Olsson (NWT)

Till fjärde och sista konserten i ordinarie höstprogrammet ställde jazzklubben i Arvika i fredags Kapell Z på scenen i Olssons Magasin

Den ensamma bokstaven i gruppnamnet härstammar från ledarens efternamn - det är arvikabördige trumslagaren Pär-Anders Zetterberg som samlat bandet, huvudsakligen bestående av studerande vid Musikhögskolan i Göteborg.

Bland dem åtefinns yterligare en ung arvikamusiker, trombonisten Karin Krantz,och sextettens övriga medlemmar är altsaxofonisten Martin Andersson, pianisten Olof Nilsson, basisten Edvin Edvinsson och sångerskan Brita Holmén. Drygparten av musiken skrivs inom bandet, synnerligast av ledaren, som inte drar sig för laborationer med udda taktarter och annat tämligen avancerat.

Allt ska bedömas efter sin art och här handlar det alltså om unga musiker under utbildning, vilket ger avtryck i att musiken mer speglar de metoder de hunnit komma i kontakt med, än bärare av gestaltad erfarenhet. Annat är heller inte att vänta eller begära, och tydligt klarlagd vilja, begåvning och ambition finns på alla händer.

Störst behållning under den avdelning jag hörde gav Karin Krantz trombon. Hon har familjeanor att uppehålla - jazzinitierade minns bortgågne fadern Bertil som en utmärkt trombonist. Det gör hon med den äran och har utvecklats åtskilligt sedan jag hörde henne senast, med bra ton i luren, formsinne och fantasi i frasbyggena.

Konserten var som sagt final i klubbens ordinarie höstutbud, men det traditionella adventssöndagskonserterna med lokala grupper i Konsthallen återstår - serien innehåller fyra, med början söndag 28 november.

upp


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.