program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Klabbes Bank
Rackstadmuseet
22 oktober - 08

text : Pelle Broberg
(AN)

Svängigt och vackert men är det jazz, Klabbe?

Det är alltid med högt ställda förväntningar man infinner sig till en konsert med Klabbes bank, så även denna gång- tillsammans med åtskilliga av Arvikas jazzvänner.

Till min (och andras) förvåning inleddes kvällens evenemang av en kvintett Ingesundsmusiker: Rebecca Proba, sång, Daripe Götlind, tenorsax, Krister Garnet, gitarr, Per Svensson, bas och Martin Forsstedt, trummor. En väl samspelt grupp med egen och originell repertoar. Särskilt fäste jag mig för sångerskan Rebeccas bärande röst och intensivautspel! För den som eventuellt tvivlar på jazzmusikens framtid är en sån här grupp ett memento: "Vi finns, och det tänker vi fortsätta med! "

Klabbes Bank äntrar scenen. Klabbe Hörngren, piano, Magnus Wiklund, trombone, Thomas Bäckman, altsax, klarinett o. basklarinett, Joel Wästberg, alt- och tenorsax, Tobias Sondén, kontrabas o. gitarr och Martin Öhman, trummor o. div. elektronik. Ett mycket kompetent gäng som perfekt tolkar kompositören och arrangören Klabbes musikaliska idéer! Perfektion är ordet. Visst - det svänger, det är vackert. Det är intressant, melodiskt och harmoniskt - men är det jazz? Utan tvekan är det modern kammarmusik med instrumentarium, klang och rytmik hämtat från jazzen, men inga improviserade solon, där det kreativa risktagandet ger spänning och engagemang både hos musikerna och lyssnarna. Ur den synpunkten föredrar jag tidigare upplagor av Klabbes Bank där medmusikanterna hade större kreativt ansvar än att snyggt och prydligt tolka en given notbild.

Men, efter paus händer det saker: blåsarna och basisten får varsitt "feature-nummer", och temperaturen stiger! Man ser leenden sprida sig bland publiken och applådbenägenheten fördubblas enligt min subjektiva uppfattning. Det är det här vi har kommit hit för att höra och känna! Klabbe Hörngren är en mycket begåvad kompositör och pianist, men han bör betänka att i jazzmusik är komposition och arrangemang en ram som skall fyllas av en tavla som är vacker eller ful, upprörande eller lugnande... Inget av vad som ovan sagts förringar det faktum att Klabbes Bank är en viktig röst i den svenska jazzkören. Till sist vill jag ge en extra ros till Martin Öhman för genomgående fantastiskt trumspel!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.