program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home
Sven Zetterberg
Knock-Out Greg & Blue Weather
Brättne Bruk
29 juni 2002

text: Pelle Broberg (AN)

Knock-Out Greg & Blue Waether

Bluesfest i Brättne
Kalla det blues, rock´n roll, soul eller jazz - allt fanns med, så etiketteringen är inte så viktig. Viktigt är att alla (och det var många) fick vad dom ville ha, och det fick dom.

Brättne Bruk med sin nya större brygga fick en hejdundrande säsongspremiär i lördags!
Första set svarade Knock-Out Greg & Blue Weather för. Bandet består av Knock-Out Greg (Greger Andersson) sång och munspel, Torbjörn Eliasson tenorsax, Tore Berglund barytonsax, Jonas Göransson gitarr, Urban Hed kontrabas och Magnus Andersson trummor. Mycket kompetenta musikanter och det svängde grymt från första takten!

En gammal femtiotalsnostalgiker som under tecknad njöt också av detaljer som tvåfärgade myggjagarskor, rakknivsvassa pressveck, och - speciellt av Urbans gamla Bjärton - bas med sensträngar, dekorlister och vänsterarms -urtag...

Att det här bandet tillhör ett av de mest efterfrågade i branschen förvånar inte.

I andra och tredje set växte orkestern till åtta man i och med att Sven Zetterberg gjorde entré i sällskap med trumpetaren Karl Olandersson. Knock-Out Greg bytte till gitarr, Urban till elbas och Tore till tenorsax. Musiken ändrade delvis karaktär, kanske några fler "sadness-blueser", men fortfarande var det högtryck som gällde.

Sven Zetterberg vet hur man ska ta en publik, han har varit med länge. Hans musik är inte bara covers på amerikanska förebilder - här handlar det om något mer personligt.

Ingen lämnas oberörd av bluesmusiken, den är aggressiv, men där finns också smärta, humor och lekfullhet. Jag tror inte nån besviken person tog sig hem på nattkröken: man hade fått god mat, skön musik och en härlig stämning.

Arvika Jazz Club och Brättne Brygga är att gratulera till en bluesfest många vill ha i repris!


BRÄTTNE

Hans hand var mjuk, liksom lös i konsistensen och smått svettig. Redan före spelningen. 

  • Jag har inte tid att prata nu, sa Sven Zetterberg, en aning nervös verkade han faktiskt vara, den rutinerade bluesigiganten.

Men stället var nytt, Brättne Bruks slitna men ändå fräscha och så välstädade lokaler att man kunde inta en bluessupé om så önskades, är inte riktigt vad han är van att komma till. Inte ens efter 30 år i branschen.

  • Det här är ett mycket speciellt ställe, ovanligt. Men också fränare och mer välordnat än vi hade föreställt oss, sa den gamle bluesräven.

Lördagskvällen var lömsk, lite småskum under åskmolnen som tätade till atmosfären över Brättne. Blixten slog dessbättre bara ner på scenen. Först Knock-out Greg och Blue Weather. Blås, munspel och Jonas Göransson på gitarr gjorde onekligen skäl för namnet. Sedan Sven Zetterberg, i två perioder.

Första perioden i det gamla bruket var som blixten, lysande.

Zetterberg kom in först i andra. Den påminde mycket om hårfärsen; den gick i vågor. Men Sven kom snabbt in i matchen och sedan pekade det som luggen, bara uppåt.

Tung kung, tungt ackompanjemang. Ett gränslöst bra samarbete med Knock-Out Greg och hans kamrater inför 300 personer i den fullsatta brukslokalen. En fullträff för den ideella bryggföreningen i Brättne och Arvika Jazz Club.

  • Det här måste upprepas. De här ska vi ha på JözzeJassen nästa år, utbrast Fredrik Kaudern, ansvarig för marknadsföring och släpkärra.
Titlarna i Brättne blir tydligen efter det man kan ställa upp med eller hugger tag i: bryggbyggare, brukspatron, skyltmålare, överfurir(?) eller bluestaxi. Men det är också charmen med verksamheten på ett bruk som lades ner 1939 men bara för att få livslusten tillbaka. I Brättne tager man det man haver. Således skötte Gunnar Eriksson scenljuset med hjälp av strömbrytaren på en skarvdosa.

LARS SWANÖ (VF)

--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.