program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home
Rigmor bättre och bättre

text : Pelle Broberg
(AN)

Spelglädje! Raffinemang! Lekfullhet! Råsväng! Virtuositet! Kommunikation inom gruppen och med publiken!

Rigmor Gustafsson

Ja, Rigmor Gustafsson Kvintett är ett stort utropstecken i de flesta avseenden. Det vet Arvikapubliken sen tidigare, och arrangerande Arvika Jazz Club, ABF och Rackstadmuseet kunde glädjas åt fullsatt lokal.
Rigmor har utvecklats till ett unikum inom svensk jazz: som sångerska, instrument, kompositör, arrangör, som katalysator som får allt att fungera i en grupp. Hon har också det som man brukar tillskriva stora artister -"Presence"- närvaro. Rigmor behöver inte åbäka sig för att få uppmärksamhet - hon är sig själv, intar scenen, och - "full attention"!

Ändå är inte kvintetten av karaktären "Stjärnsångerska med diskret komp i bakgrunden" - nej, Rigmor är som primaren i en stråkkvartett - en i gruppen. Med sig har hon Karl-Martin Almqvist tenorsax, Jacob Karlzon piano, Hans Andersson kontrabas och Johan Löfcrantz trummor - alla ur eliten av yngre svenska jazzmusikanter.

Kvällens program var omväxlande, tyngdpunkten var Rigmors egna kompositioner, men även blues och standardlåtar fick sin plats. Bland Rigmor originalen vill jag gärna nämna "Looking Inward" ,intressant låt med fantastiskt pianosolo, och "Cirkuslåten" - en burlesk historia med ett grymt trumsolo i 7/4 - takt. Nämnas bör också de egensinniga tolkningarna av "All the things you are" och "Over the rainbow" där också Karl-Martins tenorsax firade triumfer.

För varje gång jag hör Rigmor har något hänt, registret uppåt och nedåt har ökat, dynamiken skärpts, klangvariationerna är fler, gruppen ännu tätare. Det finns gott hopp...........


Succé x 2

text: Johnny Olsson
(NWT)

Sångerskan Rigmor Gustafsson och hennes grupp kan efter den gångna veckändan bokföra två succéer i karriärkalendrarna : i fredags på den pågående stora jazzfestivalen i Berlin (där förresten en annan värmlänning, trombonisten Nisse Landgren är chef) och i lördags i Rackstadmuseet, Arvika. Och det kan vara lika bra att kvintetten vänjer sig vid långresor mellan konsertställen, för detta är en gruppering av en kvalité som bör öppna världen som arbetsfält. Musiken håller utan reservationer för exponering på vilka scener som helst och för de kräsnaste öron.

Detta har jag skrivit förut, men det tål att upprepas och understrykas: Rigmor Gustafsson är musiker med rösten som instrument, med uttrycksmedel av bredd och djup till förfogande som få, om ens någon, av hennes kollegor. Där andra bra sångerskor kan fängsla med tolkningar förefaller hon vara musiken. Så total och naturligt självfallen är hennes närvaro i den att man kan få det svindlande intrycket att musiken behärskar och brukar henne som medium snarare än tvärtom, även när hon med lekfullt exakt lätthet handskas med svårigheter som man med förståndet vet har krävt jordiskt hårt förberedelsearbete, fjärran från lyriska metaforer.

Hon slår inte publiken i skallen med en imponerande föreställnings noga kalkylerade tricks och illusioner; hon omfamnar lyssnarna med sig själv. Om inte det är stor sångkonst har jag missuppfattat allting om det begreppet. Hennes kompositioner blandar musikintellektuell sofistikering med en sorts naturgiven rättframhet. Åt "Nothing is better than love" skulle den stränge föregångaren längs just de vägarna , Thelonius Monk, ha rest sig och applåderat, exempelvis. Som sagt: hon är musiker i full mening, inte en sångerska framför en grupp med uppgift att ackompanjera utan en integrerad del i gruppen, och det är i det lilla formatet med ständiga krav på total interaktion hon kommer till sin bästa rätt.

Kring sig har hon samlat folk med samma inställning som inte lägger fingrarna emellan utan förser henne (och sig själva!) med oavbrutna, kärleksfulla utmaningar. Jacob Karlzons pianospel nästan bågnar av febrig intensitet, som Hans Anderssons bas och Johan Löfcrantz uppfordrande trummor uppmuntrar. Och Karl-Martin Almqvist spelar mästartenor i alla stämmningslägen.

Alltihop är fräscht, varierat innehållsrikt och en enda obruten glädje att ta del av! 


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.