program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Staffan William-Olsson & Sharp 9
Olssons Magasin
30 september  2004

Staffan William-Olsson bakom
intelligent jazz

text : Christopher Björk
(AN)

Staffan William-Olsson och hans nonett Sharp 9 bjöd på en jazzkväll med intelligent, rivig och framför allt skön jazz!

Arvika Jazz Club har i Hamnmagasinet verkligen funnit ett perfekt ställe för sina spelningar. Okej, det kanske inte är ett modernt konserthus med pompa och ståt...men det är otroligt mysigt! Som exempelvis den varma och gemytliga baren som hamnar i blickfånget när man stiger in.

Denna spelning skulle bli riktigt intressant att lyssna på eftersom jag inte har någon som helst erfarenhet av Staffan William-Olsson, och framför allt inte av hans Sharp 9. En anledning är ju att bandet är nystartat.
När huvudpersonen stiger upp på scenen så slås man genast av hur bekant han verkar vara, som en korsning mellan Fred Flinta och David Lynch.

Men på scenen finns ingen utlovad nonett. Istället finns bara William-Olsson själv och hans kopmusiker Terje Gewelt på kontrabas och trumslagaren Roger Johansen.
Några av de norska musikerna har tydligen hamnat på villovägar och är lite försenade. För att släcka den värsta av publikens musikhunger framförde man ett nummer som direkt fångade publikens uppmärksamhet.

Efter den första låten så var nu nonetten samlad. Man drog igång med en musikalisk kakafoni där högljudda trumpeter slogs mot skrikliga saxofoner och en kontrabas som också pockade på uppmärksamhet! Pust.

Lyckosamt nog så tystnar det musikaliska odjuret och istället mynnar musiknumret ut i den svängiga "Mr Sneeze"

I nästa nummer, "Snowlight" blir det lite lugnare och vi får lyssna till finstämda gitarr- och saxofonsolon. "Snowlight" ger tid att torka bort svetten efter de tidigare jazzslingorna. Altsaxofonisten Frode Nymo presenterar där ett oförglömligt solo.

Men den godaste karamellen i godispåsen denna kväll var dock trombonisten Helge Sunds "And i sikte", ett experimentelt jazzrecept som inte följer jazzbokens ABC på några som helst villkor. Och det är lysande! Det är ett tajt jazznummer med många överraskningar under låtens gång.

Det mesta av musiken denna kväll var skapad av Staffan William-Olsson. Och efteråt kan man konstatera att det var ett mycket trevligt musikaliskt rendevous.

Vi kommer att följa den nystartade nonettens vidare musikaliska öden med spänning framöver.

upp


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.