program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home
Stockholm Jazz Orchestra
Bob Mintzer
Ingesunds Musikhögskola
24 oktober 2002

text: Johnny Olsson (NWT)

Möte med musiker av skimrande kvalitet

Stockholm Jazz Orchestra - storband med handplockad musikergrädda under trumpetaren Fredrik Noréns ledning - har under rätt lång tid samarbetat med ledande musikskrivare inom den nutida 

Bob Mintzer

storbandsmusikens internationella toppskikt och fört ut samtidsvarianten av storbandsjazz på turneér och inspelningar.
USA - saxofonisten, kompositören och arrangören Bob Mintzer har nu återkommit för en sejour med orkestern. Då passade jazzklubben i Arvika och musikhögskolan Ingesund på att i samarbete anordna en konsert i Ingesundsaulan torsdag kväll.

Arvikapubliken gavs därmed möjligheten att ta del av en exklusiv musikupplevelse, som i övrigt bara kom Stockholm, Göteborg och Malmö till del.
Konserten presenterade musik skriven av bandets förträfflige pianist Göran Strandberg och, givetvis, till större delen av gästen.
Bägge är musikskrivare som hellre än att ansluta sig till den gängse storbandstraditionens vid det här laget rätt nötta gestik och betonande av kraftdemonstrerande bombasmer arbetar med mer utarbetad, sofistikerad rytmisk klanglig och harmonisk variation och tematisk utveckling. Musiken ges ofta den lila gruppens smidighet kontrasterad mot storbandets möjlighet till valörrikedom i ett ständigt dynamiskt växelspel - som sannerligen inte saknar kraft när den behövs!
Det är inte musik att rutinspela, men orkestern har all kapacitet som behövs för att göra den full rättvisa. Stockholm Jazz Orchestra har nått internationell ryktbarhet och den står på stadig grund. Det är heler inte musik att slölyssna till rikedomen på ständig händelse kräver lyssnarens totala närvaro. Vilket förstås konst av värde alltid gör!

Mintzer är en lysande instrumentalist, som använder tenoren som förmedlande länk från ett innehållsrikt musiksinne. Hans spel granskar både instrumentets och musikens möjligheter ur alla vinklar, både beprövade och nya.
Och eftersom orkestern också är späckad med utomordentliga solister - ingen nämnd, men heller ingen glömd! - kan kvällen i aulan sammanfattas som ett med musik och musiker av högsta aktualitet och skimrande kvalitet.

Där gjorde klubben, högskolan och närvarande publik ett kap!


Jazz av hög klass
text: Pelle Broberg (AN)

I Sverige finns en handfull storband av internationellt hög klass: bland andra  Stockholm Jazz Orchestra som gästade Ingesund förrra veckan

Det har hänt saker inom storbandsmusiken under senare år. Visserligen är besättningen likartad; trumpet-, trombon-, sax- och rytmsektioner. Sektionerna ställs dock inte längre mot varandra på samma sätt som förr, istället växlar ständigt olika "udda" instrumentkombinationer som verkligen ger lyssnaren nya upplevelser.

Det visades med eftertryck i orkesterns två inledande nummer, arrangerade av pianisten Göran Strandberg. Kar Martin Almqvist som förste solist uträttade stordåd i "Come rain come shine" och det fortsatte han med resten av kvällen.

Så var det dags för bandets gäst och huvudsolist; Bob Mintzer. En reslig man i sina bästa år, sympatisk ock kommunikativ - både musikaliskt och verbalt. Och som han spelade........

Han har den där förmågan att från en oskyldig början bygga upp något stort. Och som det svänger! Med sin tenorsax är han en enmans rytmsektion, och det delar han av sig med til hela bandet. Han är dessutom en mycket begåvad kompositör och arrangör, och  Stockholm Jazz Orchestra tolkar hans intentioner på ett sätt att säga: ett av de bästa band jag arbetat med!"

Förutom nämnda Karl Martin Almqvist och Mintzer förekom en mängd goda solister: trumpetaren Peter Asplund, kapelmästaren Fredrik Norén på flygelhorn, tenorsaxofonisten Per "Texas" Johansson, altsaxen Johan Hörlén, trombonisten Bertil Strandberg, hans bror Göran på piano och - inte minst Jukkis Uotila, vars fantasirika trumspel passar perfekt i den nya tidens storbandsidiom. Sen är det alltid roligt att höra Jan Collings massiva första trumpet!

En härlig konsert inför en fullsatt aula av musikälskare.


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.