program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home

Sweet Jazz Trio & Jörgen Zetterquist
Olssons Magasin
11 oktober  2003

Virtous musiktrio

text : Pelle Broberg
(AN)

Superlativerna snubblar på varandra när man ska försöka beskriva en konsert med Sweet Jazz Trio.
Här handlar det om kammarmusik i jazzform - inget för älskare av stora gester, högt decibeltal, taggig rytmik och melodik. Sweet Jazz Trio tar oss till ett annat land, en annan verklighet - en musikvärld utan stress, med med omtanke och eftertänksamhet.

Samtidigt är triomedlemmarna virtuosa musiker, var och en på sitt sätt: kapellmästare Lasse Törnqvist förvaltar med sin kornett arvet från storheter som Bobby Hacket och Ruby Braff. Hans solospel utmärker sig med en dröjande ömsinthet och asymetrisk frasering - och en ton som kan smälta is! Han är också en meloditolkare som kan förmedla lyrisk skönhet även i raska låtar, t.ex. "It´s alright with me". Lasse är även en personlig kompositör som visades i "Visa i majregn" och "Elias är mitt namn".

Gitarristen Mats Larsson är en fin solist och en lyhörd ackompanjatör. Han har dessutom ett sound som med viss nostalgi får mig att tänka på hur Rolf Berg lät tillsammans med Lars Gullin på 50-  och 60-talet! Elgitarren kan faktiskt alstra en varm, sångbar klang - i paritet med blås- och stråkinstrument, vilket tyvärr sällan hörs numera.

Hans Backenroth är f.n. en av Sveriges mest eftersökta basister, och man behöver inte lyssna länge för att förstå varför. Han har allt som behövs: Öppna öron, bergfast swing och en enastående teknik. När Hans improviserar är det med en lätthet, som vore det en tenorsax eller flöjt istället för den otympliga kontrabasen!

Som extra attraktion medverkade denna landsändas okrönte kornettkung Jörgen Zeterquist - en själsfrände om någon tillsammans med Lasse Törnqvist! De spelade tillsammans ett par låtar, och särskilt i gamla " On the sunny side" spelade Jörgen (som vanligt) enastående.

Olssons Magasin är en utomordentlig lokal för den här sortens musik: utan onödiga mikrofoner hörs allting, från den svagaste nyans. Som publik sitter man vid stearinbelysta bord med servering inom räckhåll. Mycket bättre än så kan det inte bli. Arvika Jazz Club och musikälskare är att gratulera!


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.