program - jözzejassen - nyhetsbrev - recensioner - historia - styrelse - bilder - länkar - e-post - home
The Torbjörn Zetterberg Hot Five
Konsthallen
9 mars 2003

text : Pelle Broberg
(AN)

Heta TZ 5

Torbjörn Zetterberg är en av alla dessa unga basister som plötsligt bara finns där, och ger oss lyssnare aha-upplevelser.
Olikt många av sina generationskollegor spelar han mycket "fysisk" kontrabas, han gräver sig fram i musiken på för tankarna till Charles Mingus aggressiva spel.
Runt sig har han samlat en förträfflig grupp musikanter: multiinstrumentalisterna Jonas Kullhammar och Per "Texas" Johansson, pianisten Ludvig Berghe och trumslagaren Daniel Fredriksson som han uppträdde med på Konsthallen i söndags.
Gruppens stil kan karakteriseras som "modern mainstream" - vilket inte innebär att den låter som alla andra.
TZ Hot 5 har en egen identitet: summan av fem individers samarbete Torbjörns kompositioner plus en grundläggande rytmisk och tonal respektlöshet bäddar för äventyrliga lyssnarupplevelser.

Denna kväll var "Texas" utrustad med Eb-,  Bb- och basklarinett samt tenorsax, Jonas Kullhammar hade med sig sopran-, tenor- och bassax. För en gammal instrumentsamlare som undertecknad är det extra kul att träffa och lyssna till själsfränder i detta avseende!
Särskilt givande var det att höra Jonas varma och artikulerade spel på den snart 100 år gamla bassaxen. Både Per och Jonas är virtuosa musiker, men olika som solister: Jonas satsar på knockout från början på ett något framåtlutat sätt, medan Per gradvis bygger och spelar med mera "häng". Svänger gör det hela tiden.

Ludvig Berghe är för mig ett nytt namn, men ett namn att lägga på minnet. Han förmår att spela lyriskt vackert även i kaotiska expresstempon, något som inte är allom givet... Detta med tempi: det saknades (för lyssnare och musiker) lite bekvämare hastigheter - det spelades visserligen ett par ballader, men 80 % gick mycket fort, något som låser uttrycksmöjligheterna för de flesta.

Trumslagaren Daniel Fredriksson höll på ett beundransvärt sätt ihop allting och var intressant som solist. För den som missade TZ Hot 5 vill jag varmt rekommendera deras CD: " Hela Sveriges lilla fästmö" - den tål många avlyssningar.


--- Nästa konsert ---

Musikcafé i advent
Konsthallen

Söndag 11 dec

På scen 15.00

Kimchi Trio
studsar genom olika genrer och stilar. Den internationella trion med

Elle Fenchel (d)
Thor Holmlid Kolenda (b) Eirikur Thrastarsson (g)

leverar en modern musikalisk tvist som sprudlar av improvisation.

Fri entre

Fika finns till försäljning

Insamling sker till
Rädda Barnen

Läs mer

-----------------------------

OBS!

Vi har bytt e-post adress till:

arvikajazz@gmail.com

--- Nyhetsbrev ---

Teckna dig för vårt nyhetsbrev och få rykande färsk information om vår verksamhet och kommande evenemang.

Klicka här för mer information.